UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Як кішки вибирають з ким спати?

Якщо ви зараз подивитеся на свого пухнастика – скоріше за все він спатиме. Ми навіть заздримо котам – так солодко дрімати в крихітній коробці з-під шкарпеток чи величезній з-під холодильника. І навіть якщо ми зробимо хвостику досконале королівське місце, оксамитове й розкішне – ми не завжди знаємо, як привчити кота спати поруч, бо він може спати під диваном, біля дверей туалету або на вашій улюбленій футболці.

Пухнастики часто приходять до господарів у ліжко вночі або зранку. Чому кіт спить в ногах? Таким чином вони визнають господаря як ватажка своєї зграї та лідера. А ще там зручно – ніхто не придавить бочком, якщо перевертатиметься уві сні, завжди можна зістрибнути, якщо набридне. Якщо кіт вилазить на голову вночі – йому дуже подобається ваше волосся або ж запах шкіри, тому коти часто люблять спати на подушках своїх господинь.

Які є види сну у котів?

У пухнастиків буває два види сну: неглибокий та глибокий. Перший – близько до легкої дрімоти. Це повільний сон, коли кіт все ще чує ваші кроки чи шурхіт пачки корму і готовий прокинутися тієї ж миті. Цікаво, що під час такої дрімоти хоч кішка й готова до стрибка (м’язи напружені), проте її дихання та пульс рівномірні та уповільнені. Також знижується температура, активність обміну речовин та кров’яний тиск.

Глибокий сон можна розпізнати по швидких рухах очима під повіками. Цим коти дуже схожі на людей і таким чином, здається, що їм також сняться сни, як і нам. Скільки спить кіт у цій стадії? Щоб поринути у такий сон, потрібно від десяти хвилин і до пів години неглибокого. М’язи розслабляються, і якщо ваш котик колись падав з дивану чи зі столу під час дрімоти – це точно був глибокий сон. Проте мозок активно продовжує свою діяльність, наче кіт зараз біжить за плюшевим мишенятком на нитці. Тиск, дихання та пульс теж нерівномірні. А ще від глибокого сну коти прокидаються набагато повільніше – у 300 разів!

Як кішки вибирають з ким спати та на що орієнтуються:

  • тепло (якщо у вас в ліжечку тепліше, ніж на дивані – вони прийдуть до вас)
  • м’яко і комфортно (відповідь на питання: чому кішки сплять на речах)
  • безпека (коти приходять до господарів, щоб відчувати себе впевнено та затишно)
  • контроль (біля господаря простіше оцінювати ситуацію та реагувати на неї – ось чому кішки люблять спати в ногах)
  • біль (деякі господарі вірять, що коти володіють цілющою енергетикою та лікують).

Дім та вулиця – як сплять коти без господарів та приручені?

Не можна сказати, що вуличні коти багато сплять. Вони постійно на ногах, адже самі повинні шукати собі їжу, а також конкурувати з іншими котами за територію та дбати про майбутнє потомство. У домашніх улюбленців менше турбот і більше часу на сон, адже у них є ви – люблячий господар та друг, який обожнює своє маленьке пухнасте створіння і робить все, щоб його життя було максимально комфортним та щасливим. Їхня основна тема – смачний корм, або його травлення у повному животику.

Де повинно спати кошеня? Крихітки, які щойно народилися, сплять доволі багато – майже пів доби, тому у них повинно бути своє затишне і тепле місце, де їх ніхто не тривожитиме. Більше про те, як доглядати за вашим маленьким улюбленцем, можете дізнатись у статті "Як доглядати за кошеням". Коли малюкам виповнюється місяць, у них з’являється й не глибокий сон. З віком, сон у котів стає коротшим, вони наче люди похилого віку, які теж сплять мало і рано прокидаються. 

Найкращий сухий корм для котів
Найкращий сухий корм для котів
Читати більше
Догляд за цуценятами
Догляд за цуценятами
Читати більше
Породи великих собак
Породи великих собак
Читати більше