UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Ожиріння у котів: ознаки, способи лікування

Як би мило не виглядали товстенькі котики на фотографіях та наживо, надлишкова вага – не привід для захоплення, а скоріше для занепокоєння. Відразу уточнимо, що таке зайва вага та ожиріння у котів. Ожиріння – коли нормальна вага кішки, приміром, 10 кілограмів, а вона важить більше 12-ти (тобто більше ніж 20% надлишковості).

Ожиріння на перший погляд здається найменш небезпечним серед захворювань. Проте ветеринари мають протилежну думку. Надмірна надлишкова вага провокує наступні зміни:

  • змінюється апетит тварини,
  • вона стає лінивою та малорухливою,
  • не хоче зайвий раз витрачати енергію,
  • загалом погіршується якість життя кота. 

Чому кіт набирає вагу?

Перша і вагома причина – те, що у мисці тварини завжди є гора корму, не залежно від рекомендованого розміру порцій сухих гранул згідно з віком кота. Або, якщо це натуральне харчування – господарі постійно підкладають у миску щось смачненьке протягом дня. Кіт може й не хотіти  їсти, але коли корм перед очима і робити особливо нічого чи нікого нема вдома – тварина скоріш за все займе себе обідом.

Коти можуть здаватися вічно-голодними й звикнути, що ми реагуємо на жалібні оченята і щедро даємо подвійну порцію смакоти. Але очі хочуть, а шлунок не завжди готовий перетравити завелику дозу. Навіть, якщо це найкращий корм чи елітна рибка.

Небезпечним є таке ожиріння у кішок, наслідки якого проявляються хворобами. Діагностувати їх може вчасний візит до ветеринара. Астма, діабет, захворювання сечовидільної системи, гіпертензія, гепатопатія, серцева недостатність. 

Причиною ожиріння буває як одна з цих причин, так і дві одразу. У будь-якому випадку, якщо ваш друг вже не поміщається у вас на колінах, а після того, як ви його підняли, у вас болить спина – краще відвезти його до ветеринара.

У чому небезпека переїдання та, як наслідок – ожиріння?

Захворювання, які йдуть рука в руці з ожирінням повільно, але стабільно послаблюють здоров’я кота. Зайва вага у кішки змушує серце брати на себе подвійне навантаження, до якого воно не готове. Інсулін, який виробляється здоровим організмом відповідає за регулювання кількості цукру в крові. Діабет знижує цю здатність, що може призвести до серйозних і навіть летальних результатів.

Повненькі коти мало рухаються, відповідно їхні м’язи не отримують нормального навантаження. А це призводить до проблем з рухливістю, хребтом та лапами. Проблеми з печінкою та сечовивідними шляхами також не можна залишати на самоплив.

Що робити, якщо кіт вже товстий?

Візит до ветеринара дозволить виключити небезпечні захворювання, як причини, або ж почати термінове лікування і попередити проблему на ранній стадії. Другий пункт – це дієта для котів. Якщо кіт просто забагато їв – дієта стає першим пунктом.

Не варто ризикувати здоров’ям кота і змушувати його голодувати, щоб швидко скинути набрані кілограми. Різке зниження маси тіла не дасть нічого хорошого, окрім стресу для організму та нервової системи. І порушення здоров’я можуть тільки посилитися.

Безпечні способи лікування ожиріння у тому, що краще зменшувати чи змінювати корм поступово, щоб кіт не хвилювався, за що йому таке покарання і чому у мисці більше немає стільки корму, скільки він звик. Повільне схуднення – безпечне повернення до норми. Ви можете проводити контрольне зважування щотижня, щоб регулювати процес.

Як попередити ожиріння у котів?

Котам, як і людям, потрібен збалансований раціон та фізична активність. Скільки давати корма вашому улюбленцю – легко вирахувати, адже на кожній пачки корму є доза для тварини, в залежності від його віку та стану здоров’я.

Також ви можете провести попередню діагностику і визначити перші ознаки ожиріння вдома: у кота повинні промацуватися ребра, якщо провести долонею по грудній клітині з обох боків. Живіт не повинен висіти. Талія – видима. Якщо цього немає – не хвилюйтеся, разом з ветеринаром ви підберете низькокалорійний корм для кішок при ожирінні й допоможете своєму другу схуднути комфортно й повернутися до активного життя. І хоч для цього знадобиться не один день, але краще довше та безпечніше!

Який корм кращий Проплан чи Роял Канін?
Який корм кращий Проплан чи Роял Канін?
Читати більше
QR паспорт для тварини
QR паспорт для тварини
Читати більше
Догляд за кішкою
Догляд за кішкою
Читати більше