UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Ожиріння у котів: ознаки, способи лікування

Як би мило не виглядали товстенькі котики на фотографіях та наживо, надлишкова вага – не привід для захоплення, а скоріше для занепокоєння. Відразу уточнимо, що таке зайва вага та ожиріння у котів. Ожиріння – коли нормальна вага кішки, приміром, 10 кілограмів, а вона важить більше 12-ти (тобто більше ніж 20% надлишковості).

Ожиріння на перший погляд здається найменш небезпечним серед захворювань. Проте ветеринари мають протилежну думку. Надмірна надлишкова вага провокує наступні зміни:

  • змінюється апетит тварини,
  • вона стає лінивою та малорухливою,
  • не хоче зайвий раз витрачати енергію,
  • загалом погіршується якість життя кота. 

Чому кіт набирає вагу?

Перша і вагома причина – те, що у мисці тварини завжди є гора корму, не залежно від рекомендованого розміру порцій сухих гранул згідно з віком кота. Або, якщо це натуральне харчування – господарі постійно підкладають у миску щось смачненьке протягом дня. Кіт може й не хотіти  їсти, але коли корм перед очима і робити особливо нічого чи нікого нема вдома – тварина скоріш за все займе себе обідом.

Коти можуть здаватися вічно-голодними й звикнути, що ми реагуємо на жалібні оченята і щедро даємо подвійну порцію смакоти. Але очі хочуть, а шлунок не завжди готовий перетравити завелику дозу. Навіть, якщо це найкращий корм чи елітна рибка.

Небезпечним є таке ожиріння у кішок, наслідки якого проявляються хворобами. Діагностувати їх може вчасний візит до ветеринара. Астма, діабет, захворювання сечовидільної системи, гіпертензія, гепатопатія, серцева недостатність. 

Причиною ожиріння буває як одна з цих причин, так і дві одразу. У будь-якому випадку, якщо ваш друг вже не поміщається у вас на колінах, а після того, як ви його підняли, у вас болить спина – краще відвезти його до ветеринара.

У чому небезпека переїдання та, як наслідок – ожиріння?

Захворювання, які йдуть рука в руці з ожирінням повільно, але стабільно послаблюють здоров’я кота. Зайва вага у кішки змушує серце брати на себе подвійне навантаження, до якого воно не готове. Інсулін, який виробляється здоровим організмом відповідає за регулювання кількості цукру в крові. Діабет знижує цю здатність, що може призвести до серйозних і навіть летальних результатів.

Повненькі коти мало рухаються, відповідно їхні м’язи не отримують нормального навантаження. А це призводить до проблем з рухливістю, хребтом та лапами. Проблеми з печінкою та сечовивідними шляхами також не можна залишати на самоплив.

Що робити, якщо кіт вже товстий?

Візит до ветеринара дозволить виключити небезпечні захворювання, як причини, або ж почати термінове лікування і попередити проблему на ранній стадії. Другий пункт – це дієта для котів. Якщо кіт просто забагато їв – дієта стає першим пунктом.

Не варто ризикувати здоров’ям кота і змушувати його голодувати, щоб швидко скинути набрані кілограми. Різке зниження маси тіла не дасть нічого хорошого, окрім стресу для організму та нервової системи. І порушення здоров’я можуть тільки посилитися.

Безпечні способи лікування ожиріння у тому, що краще зменшувати чи змінювати корм поступово, щоб кіт не хвилювався, за що йому таке покарання і чому у мисці більше немає стільки корму, скільки він звик. Повільне схуднення – безпечне повернення до норми. Ви можете проводити контрольне зважування щотижня, щоб регулювати процес.

Як попередити ожиріння у котів?

Котам, як і людям, потрібен збалансований раціон та фізична активність. Скільки давати корма вашому улюбленцю – легко вирахувати, адже на кожній пачки корму є доза для тварини, в залежності від його віку та стану здоров’я.

Також ви можете провести попередню діагностику і визначити перші ознаки ожиріння вдома: у кота повинні промацуватися ребра, якщо провести долонею по грудній клітині з обох боків. Живіт не повинен висіти. Талія – видима. Якщо цього немає – не хвилюйтеся, разом з ветеринаром ви підберете низькокалорійний корм для кішок при ожирінні й допоможете своєму другу схуднути комфортно й повернутися до активного життя. І хоч для цього знадобиться не один день, але краще довше та безпечніше!

Мейн куни: характер, особливості та годування
Мейн куни: характер, особливості та годування
Читати більше
За якими ознаками розпізнати, що Ваш собака відчуває біль
За якими ознаками розпізнати, що Ваш собака відчуває біль
Читати більше
Рейтинг кормів для кастрованих і стерилізованих кішок 2023
Рейтинг кормів для кастрованих і стерилізованих кішок 2023
Читати більше