UA RU
(0800) 355 222
Консультація менеджерів
(0800) 355 222 (044) 350 5500 (067) 353 06 00 (Telegram)
Графік роботи
Пн-Пт - з 9 до 20 год
Сб-Нд - з 9 до 18 год
Напишіть нам
[email protected]
Увійти
Новий клієнт? Розпочни тут

Всього:

0 грн

Чим і як годувати цуценя

Доглядати за цуценям потрібно не набагато менше, ніж за маленькою дитиною - від якості та кількості уваги залежить здоров'я і розвиток маленького організму. Правильне годування займає в цьому ряду одне з головних місць: від його збалансованості, регулярності та загальної «правильності» залежить перспектива формування міцного організму без патологій і відхилень. Різні заводчики використовують різні підходи до вибору корму: хтось віддає перевагу натуральній їжі, хтось - вибирає готові промислові корми, треті практикують змішаний раціон. Незалежно від рішення власника, харчування має бути обов'язково збалансованим і повноцінним. Від того, наскільки власник прислухається до порад ветеринарів і уважно вивчає літературу про годування, залежить багато чого:

  • як сформується система травлення собаки;
  • як розвинеться та сформується кісткова тканина, а разом з нею і скелет, зуби;
  • наскільки міцним буде імунітет;
  • як в цілому буде проходити становлення характеру та активності вихованця.

Перший місяць - період повної залежності від матері, час грудного вигодовування. Але вже починаючи з місячного віку цуценя може отримувати додаткове харчування: сухий, вологий корм або натуральну їжу. І тут у власників виникає безліч питань: про мінеральні добавки, періодичність, розміри порцій. Саме з них і складається програма правильне харчування майбутньої дорослого собаки, адже від збалансованості нутрієнтів і поживних речовин залежить її здоров'я.

Як часто протягом дня потрібно годувати цуценя

Періодичність годування і кількість прийомів їжі пов'язані безпосередньо з віком улюбленця: чим собака молодше, тим частіше її потрібно допускати до миски. І навпаки, чим старше стає вихованець, тим більше потрібно робити інтервали між годуваннями. Приблизний графік представлений в таблиці

Вік Кількість годувань в день Розклад по годинах
До 2 місяців 6 7-00,10-00,13-00,16-00, 19-00, 22-00
2-3 місяці 5 7-00, 10-00, 14-00, 18-00, 22-00
3-4 місяці 4 7-00, 12-00, 17-00, 22-00
4-6 місяців 3-4 7-00,12-13-00, 17-18-00, 21-22-00
6 -10 місяців 3 7-00, 13-00, 21-00
Старші 10 міс. 2 7-00, 21-00

Приблизний інтервал між годуванням зовсім маленьких цуценят становить не більше 3,5 годин, в той час як дорослий вихованець цілком може витримувати дорослий режим харчування. При цьому важливо пам'ятати, що 2 місячний малюк повинен спати не менше 7 годин, тобто в нічний час на годування його не будять.

Скільки корму давати цуценяті

Маленькі цуценята дуже ненажерливі, і, якщо не контролювати обсяг порцій, собака може легко переїсти. Це загрожує розладом травлення і супутніми неприємностями. Якщо ж малюка недогодовувати, в організмі утворюється дефіцит поживних речовин, і повноцінний розвиток буде під знаком питання. Самостійно вихованець ще не може регулювати свій апетит, тому турботливий власник повинен зробити це за нього:

  • готовий корм зазвичай містить інформацію про дозування на упаковці: обсяг і вологого, і сухого розраховується виходячи з віку і ваги собаки.
  • з натуральними кормами ситуація трохи інша. Зазвичай норма становить від п'яти до десяти відсотків відносно ваги цуценяти.

Досвідчені заводчики і ветеринари рекомендують стежити за тим, наскільки успішно вихованець спустошує мисочку:

  • якщо він не з'їдає весь об’єм відразу, порцію потрібно зменшити;
  • якщо з'їдає повністю - не потрібні ніякі підгодівлі поза графіком;
  • якщо в наявності явний дефіцит їжі - кількість можна трохи збільшити.

У проміжках між годуваннями миска повинна бути порожньою і чистою - в такому випадку їжа не закисає, а собака з дитинства привчається до режиму харчування. Зазвичай миску з їжею виставляють на 15-20 хвилин, і прибирають після закінчення цього часу, навіть якщо з'їдено було не все. Якість харчування визначається величиною добового приросту ваги в залежності від виду породи.

Розмір породи Добовий приріст у грамах
дрібні 15-20
середні 45-55
крупні 150-175

Який корм необхідний цуценяті

Більшість опитаних власників і заводчиків воліють годувати молоде покоління спеціальними раціонами для цуценят, наприклад, Optimeal, Royal Canin або Club 4 Paws. Це зручно, до того ж економить багато часу і гарантовано забезпечує тварину усіма важливими нутрієнтами. Єдине, про що доведеться потурбуватися власнику: вибрати кращий корм для вихованця і ділити його на порції, виходячи з віку та ваги вихованця. Традиційно харчування для малюків випускають різних видів і з різними смаками:

  • сухий має спеціальну структуру і текстуру гранул, що дозволяє очищати зуби;
  • вологий забезпечує якісне зволоження організму і здоров'я сечової системи.

Корми для цуценят - чи не найвідповідальніше питання, відповідь на яке завжди однозначна: вони повинні бути найвищого рівня, ніяких консервів економ-класу! Особливі потреби зростаючого організму пред'являють чіткі вимоги до повноцінних раціонів:

  • високоякісний протеїн тваринного походження - не менше 77%;
  • з мінімальним вмістом або без зернових культур;
  • з високим рівнем калорійності для якісного набору ваги;
  • обов'язкове включення в раціон ягід, фруктів і овочів як джерел клітковини;
  • оптимальний вміст кальцію, біотину, омега 3 жирних кислот, вітамінів, цинку забезпечують повноцінний розвиток усіх систем і органів, а також підтримку здорового стану шкіри і шерсті.
  • добре, якщо збалансовані корми включають спеціальні комплекси для підтримки імунітету тварин.

Годування цуценят промисловими раціонами класу супер-преміум виключає обов'язкову підгодівлю вітамінами і мінералами, яка необхідна при виборі натуральної їжі. Такі раціони пропонує наш магазин PetsLike.ua

Основні нюанси годування цуценяти

Поява в будинку цуценят завжди супроводжується хвилюванням і метушнею, тому краще питання годування вивчити заздалегідь. Для того, щоб виростити здорову і сильну тварину, потрібно пам'ятати про нескладні правила і намагатися дотримуватися їх незалежно від своєї зайнятості та інтересів:

  • маленькій собаці необхідно часте і дробне харчування;
  • годування має відбуватися по годинах: чим менша тварина, тим частіше годування;
  • для правильного формування скелета миски повинні стояти на спеціальних підставках, особливо це стосується цуценят середніх і великих порід;
  • розміри порцій повинні відповідати потребам тварини: переїдання, так само, як і голод, неприпустимі;
  • не можна годувати тварину холодною або гарячою їжею: вона повинна мати кімнатну температуру;
  • збалансований раціон високої якості - необхідна і обов'язкова умова для повноцінного розвитку.

Міра, збалансованість, регулярність та відсутність конфронтації з природою - запорука виховання міцних, активних, красивих і здорових тварин. Любіть своїх вихованців і годуйте їх правильно!

Кішка не їсть: що робити?
Кішка не їсть: що робити?
Читати більше
Правила транспортування домашніх тварин
Правила транспортування домашніх тварин
Читати більше
Як привчити кішку до лотка - основні правила
Як привчити кішку до лотка - основні правила
Читати більше